Pár szóban a kávéról


Nálam évek óta hozzátartozik a tökéletes napkezdéshez a kávé. Akárcsak a baráti beszélgetésekhez, és természetesen az olvasáshoz is. Tea vagy kávé, inkább kávé mindig van bekészítve valahova mellém. Nem vagyok nagy ínyenc, nem keresem a különlegességeket, ám, ha úgy adódik, akkor megkóstolom őket.


Utánajártam pár ténynek a kávéval kapcsolatban.


1) A kávécserje termése piros, fanyar-édes, hasonlít a cseresznyéhez. Ennek a belsejében van a kávébab.

2) 1773-ig nem volt nagy keletje, de akkor megesett a bostoni teadélután, és lecserélték a teát kávéra. John Smith kapitány, aki segített az Újvilágba szállítani a kávét, megnyugodhatott.

3) Bár az első instant forma az 1900-asévek első évétől elérhető, tömeggyártásban csak 1906-ban kezdték forgalmazni. Egy belga férfi fedezte fel, és Red E Coffee-nak hívták. Nem tartották jónak, ettől függetlenül azonban az első világháborús amerikai katonák itták.

4) A világosra pörkölt kávészemek több koffeint tartalmaznak – minél barnább pörkölésű a kávé, annál kevesebb koffein van benne.

5) Ha már kevés koffein. A koffeinmentes kávé véletlen felfedezés volt 1903-ban, ugyanis, szállítás közben a kávét víz érte, ami kivonta a koffeint, viszont az íze megmaradt.

6) Az eredeti kávé szó az arab „qahhwat al-bun” szóból származik, és azt jelenti, hogy a „bab bora”. Később ez qahwah-ra rövidült, majd módosult például a törököknél kahveh-ra, Olaszországban caffe-re.

7) Az 1500-as évek második felében keresztény egyháztagok próbálták betiltani a kávét, jelszó, az az ördög itala. Aki issza, eladja a lelkét az ördögnek.

8) Etiópiában őshonos a kávécserje, mégis manapság a legtöbb kávé Brazíliából érkezik. Őket követi Kolumbia és Vietnam.

9) A legdrágább kávéhoz állatok szükségesek. Illetve, azok ürüléke. Ilyen a Kopi Luwak (civet kávé – szumátrai vadmacska segítségével) és a Black Ivory (elefánt kávé). Jobbára csokis-diós aromát kapnak.

10) Tulajdonképpen két kávécserjét használnak a mai kávékhoz. Az arabica, ami lágyabb és kevesebb koffeintartalmú. A másik a robuszta, ami magasabb koffeintartalommal bír, és jóval markánsabb ízvilággal. Az előbbi brazil, az utóbbi vietnámi termék.


Azt is mondják, hogy segíthet elodázni az Alzheimer-kórt, valamint, pozitív hatással van a 2-es típusú cukorbetegségre és a Parkinson-kórra is. Nyilván, ehhez kell némi megfigyelés, ám úgy legyen.

Mindenesetre, ez az egyik olyan dolog, amiről nehezen mondanék le, ha arra kerülne a sor. Jó, én tejeskávézok inkább, feketén nem szeretem. Volt időszak, amikor 6-7 bögre lecsúszott még az energiaital mellé, ma már csak 2-3 kell a túléléshez. De. Az. Kell.

Megjegyzések