Nálam
évek óta hozzátartozik a tökéletes napkezdéshez a kávé. Akárcsak a baráti
beszélgetésekhez, és természetesen az olvasáshoz is. Tea vagy kávé, inkább kávé
mindig van bekészítve valahova mellém. Nem vagyok nagy ínyenc, nem keresem a
különlegességeket, ám, ha úgy adódik, akkor megkóstolom őket.
Utánajártam
pár ténynek a kávéval kapcsolatban.
1)
A kávécserje termése piros, fanyar-édes, hasonlít a cseresznyéhez. Ennek a
belsejében van a kávébab.
2)
1773-ig nem volt nagy keletje, de akkor megesett a bostoni teadélután, és
lecserélték a teát kávéra. John Smith kapitány, aki segített az Újvilágba
szállítani a kávét, megnyugodhatott.
3)
Bár az első instant forma az 1900-asévek első évétől elérhető, tömeggyártásban
csak 1906-ban kezdték forgalmazni. Egy belga férfi fedezte fel, és Red E
Coffee-nak hívták. Nem tartották jónak, ettől függetlenül azonban az első
világháborús amerikai katonák itták.
4)
A világosra pörkölt kávészemek több koffeint tartalmaznak – minél barnább
pörkölésű a kávé, annál kevesebb koffein van benne.
5)
Ha már kevés koffein. A koffeinmentes kávé véletlen felfedezés volt 1903-ban,
ugyanis, szállítás közben a kávét víz érte, ami kivonta a koffeint, viszont az
íze megmaradt.
6)
Az eredeti kávé szó az arab „qahhwat al-bun” szóból származik, és azt jelenti,
hogy a „bab bora”. Később ez qahwah-ra rövidült, majd módosult például a
törököknél kahveh-ra, Olaszországban caffe-re.
7)
Az 1500-as évek második felében keresztény egyháztagok próbálták betiltani a
kávét, jelszó, az az ördög itala. Aki issza, eladja a lelkét az ördögnek.
8)
Etiópiában őshonos a kávécserje, mégis manapság a legtöbb kávé Brazíliából
érkezik. Őket követi Kolumbia és Vietnam.
9)
A legdrágább kávéhoz állatok szükségesek. Illetve, azok ürüléke. Ilyen a Kopi
Luwak (civet kávé – szumátrai vadmacska segítségével) és a Black Ivory (elefánt
kávé). Jobbára csokis-diós aromát kapnak.
10)
Tulajdonképpen két kávécserjét használnak a mai kávékhoz. Az arabica, ami
lágyabb és kevesebb koffeintartalmú. A másik a robuszta, ami magasabb koffeintartalommal
bír, és jóval markánsabb ízvilággal. Az előbbi brazil, az utóbbi vietnámi
termék.
Azt
is mondják, hogy segíthet elodázni az Alzheimer-kórt, valamint, pozitív
hatással van a 2-es típusú cukorbetegségre és a Parkinson-kórra is. Nyilván, ehhez
kell némi megfigyelés, ám úgy legyen.
Mindenesetre,
ez az egyik olyan dolog, amiről nehezen mondanék le, ha arra kerülne a sor. Jó,
én tejeskávézok inkább, feketén nem szeretem. Volt időszak, amikor 6-7 bögre
lecsúszott még az energiaital mellé, ma már csak 2-3 kell a túléléshez. De. Az.
Kell.
Megjegyzések
Megjegyzés küldése